معرفی موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ


 

موسسه تحصیلات عالی چراغ قرار فیصله شماره 49 مورخ 20/12/1386 شورای محترم وزیران ج.ا.ا جواز رسمی خویش را در 19 حمل1387 از وزارت تحصیلات عالی کشور اخذ و در اول سنبله 1387 شروع به جـــــــذب محصل نمود. 

این موسسه با توجه به اهدافی که پیش رو دارد، در رأس امور خويش داراي بورد مشورتي مي باشد كه اعضای     آن متشكل از شخصيت هاي اکادمیک، سياسي و اجتماعي افغانستان

  بوده  در پيشبرد امور موسسه مشوره های لازم ارایه و اكثريت تصميم هاي كلان و مهم مؤسسه توسط آنان انجام ميگيرد كه تا كنون شش  جلسه خويش را پشت سر گذاشته و زمينه  فعاليت هاي عمده را جهت معرفي و اعتبار مؤسسه فراهم نموده اند.

اعضای بورد مشورتی :

-          محترم محمد اسمعيل قاسميار رئيس شوراي قوم بيات (رئيس بورد مشورتي موسسه) 

-          محترم پوهنمل غلام نبي فراهي وزیر دولت در امور توریزم (معاون بورد مشورتي موسسه) 

-          محترم داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی  

-          محترمه رونا اميدي (موسس موسسه) 

-          محترم سيد منصور نادري

-          محترم سر محقق زلمي هيواد مل

-          محترم محمد اشرف رسولي

-          محترم دوكتور محمد شريف فایض موسس پوهنتون امريكايي افغانستان

-          محترم نور محمد قرقين

-          محترم دوکتور سيد عسكر موسوي

-          محترم پوهاند حمید الله امین مشاور ارشد وزارت تحصیلات عالی

-          محترم بکتاش سیاووش  وکیل شورای ملی

-          محترم سلطانه پرونتا رییس موسس

-          محترم خلیل الله صدیق رییس دافغانستان بانک

-          محترم دیپلوم انجینیرخوژمن علومی  

-          محترم پوهندوی داکتر بشیر نورمل رییس انستیوت ملی صحت عامه

-          رییس موسسه

-          معاونین موسسه

-          روسای پوهنخی ها

  

فعالیت های موسسه تحصیلات عا لی طبی چراغ :

موسسه تحصيلات عالي طبي چراغ در سه بخش ( ارایه تحصیلات عا لی طبی، عرضه خدمات طبی و شبکه تلویزیونی طبی چراغ )  فعاليــــــت دارد :

1- بخش عرضه تحصیلات عالی طبی:

 موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ با تاسیس فاکولته های طب معالجوی، طب دندان و فارمسی در چوکات موسسه زمینه تربيت فرزندان کشوررا درعرصه طبابت عصری فراهم نموده و از جانبی با ارایه تحصیلات عالی معیاری کیفیت را به آن حدی بالا ببرد که فارغان این مؤسسه توانایی شمولیت در امتحان های ملی بین المللی طبی مانند USMLE و PLAB را کسب کنند.

پوهنحی طب معالجوی دارای شش دیپارتمنت فعال که عبارت ازدیپارتمنت General science،  بیسیک ساینس، پاراکلینک، جراحی،  داخله و وقایه  میباشد .

موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ داراي صنفهاي درسی معیاری و ستندرد، لابراتوارهاي مجهزتدریسی و كتابخانه فعال با امکانات اينترنت مي­باشد كه جهت استفاده محصلان آماده گرديده است. همچنين در اين موسسه جهت سهولت محصلين، يك كفتريا تدارك ديده شده است تا جهت تفريح و صرف طعام بتوانند از آن استفاده نمايند.

 اين موسسه در بخش آموزشي، سالانه دو كانكور برگزار نموده و در هر سمستر (نيمسال تحصيلي) به تعداد 100 محصل را می پذيرد كه براي يك دوره 7 ساله طب عمومي تربيت ميشوند. اين دوره شامل 6 سال درسي و يك سال دوره ستاژ مي باشد كه در تهيه كريكولوم درسي آن از كريكولوم هاي دانشگاه طبی کابل با همكاري "W.H.O"  از كريكولوم­هاي كشورهاي مجاور و كريكولوم­هاي جهاني استفاده شده است و بر اساس سيستم كريدت تطبيق ميگردد.

هرسال تحصیلی مشتمل بردو سمستر بهاری و خزانی است که زمان بندی آن طور ذیل است:

آغازسمستربهاری اول حمل و ختم سمستر 15 اسد,

  آغازامتحان نهایی 16 اسد و ختم امتحان 5 سنبله ؛

آغازرخصتی 6 سنبله  وختم رخصتی 30 سنبله.

آغازسمسترخزانی 31 سنبله و ختم سمستر9 دلو،

 آغاز امتحان نهایی 10 دلو و ختم امتحان 30 دلو،

آغازرخصتی اول حوت و ختم رخصتی 30 حوت می باشد.

قابل یادآوری است که دروس سمسترها به صورت متداوم به مدت چهارونیم ماه ( 18 هفته ) دوهفته ارزیابی وسط سمستر جریان پیدا کرده و برعلاوه 16 هفته تدریس، امتحان نهایی هرسمستر21 روز دیگررا نیز مطابق لایحه امتحانات در برمی گیرد.

هفته دو روز (شنبه و جمعه ) رخصتی می باشد. درصورت ضرورت از روز شنبه میتوان جهت رفع مشکلات آنی پیش آمده استفاده کرد.

ازنظرکاربرد روش های تدریس موضوعات درسي مربوطه به ‌روش های زیرین ارایه مي­گردد:

روش لكچركه در صنفهاي مربوطه توسط استاد مضمون ارایه مي­شود.

1-                 كار عملي(پراكتيك) كه در لابراتوارها و دروس عملی در شفاخانه ها با مریضان Role player   انجام مي گيرد.

2-                كار گروپي كه شاگرد محوري بوده و محصلين بر روي موضوعات مشخص تحت نظر اساتيد مربوط بحث و تبادل نظر انجام ميدهند و روش های جدید درسی چون PBL (Problem Based Learning),CBL (Case Based Learning)که در ساعات درسي تطبيق مي شــــــــــود.

 

3-     همچنان تدریس بشکل Outcome Base Learning وStudent Centered Learning  آغاز گردیده است.
 
در ادامه فعاليت هاي علمي، اين موسسه توانسته است جهت تدريس در مضامين مختلف، از بهترين اساتيد افغانستان كه تحصيلات شان را در سطوح مختلف ماستري و PhD در كشورهاي مختلف به اتمام رسانده اند، بهره گیرد و هم توانسته است كه تعدادي از استادان را که دارای دیپلوم MD می باشند جهت شموليت در كدر علمي موسسه جذب کند كه در قسمت تدريس و امور اجرايي مشغول ايفاي وظيفه مي­باشند.

 اولين امتحان كانكور شموليت در موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ به تاريخ اول سنبله 1387 برگزار گرديد كه نمايندگان معتبری از وزارت تحصيلات عالي، پوهنتون طبي كابل و پوهنتون كابل حضور داشتند و از روند برگزاري امتحان نظارت کردند.

این مؤسسه دارای شورای مشورتی, شوراي علمي، پوهنحٌي ها، ديپارتمنت ها، اعضاي كادرعلمي و رئيس، معاونان و کارمندان اداری مي باشد.

اين موسسه توانسته است در مدت كم به ايجاد ژورنال طبي اقدام نمايد و مجله علمي - تحقيقي طبي چراغ را كه داراي امتياز تحقيقي و علمي ميباشد منتشر نمايد تا فعلآ هشت شماره آن به چاپ رسیده است و در زمينه پيشرفت امور علمي با كشورهاي مختلف، هماهنگي و ارتباط برقرار كند و همچنين ايجاد يك كتابخانه مجهز جهت به دسترس گذاشتن کتب علمي و CD هاي آموزشي برای محصلان و استادان و همچنين ايجاد وب سايت موسسه با آدرس www.cheragh.edu.af از ديگر دستاوردهاي موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ است. موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ عضویت نهاد بین المللی  HINARI که بخش از برنامه تحقیق برای صحت سازمان صحی جهان می باشد بدست آورد که شامل ژورنال های تحقیقی و یک کتابخانه الکترونیکی میباشد، محصلین و استادان از آن استفاده کرده میتوانند.

2- بخش عرضه خدمات طبی درشفاخانه چراغ : 

شایان ذکراست که شفاخانه تدریسی چراغ نه تنها برای مریضان بلکه برای پایوازان شان نیز امکانات تخت خواب را مهیا کرده است.
در بخش عرضه خدمات صحی اين موسسه، شفاخانه معالجوی
تدريسي تدارك ديده شده است كه درآینده شامل بخشهاي وسیع و گوناگون درماني خواهد بود و اکنون بخش های ولادی نسایی ، جراحی داخله و داخله اطفال آن با امکانات بسیار خوب  و باداشتن 50 بستر فعال بوده درخدمت هموطنان قراردارد.

 


فشرده یی از اجراات ده ساله

موسسه تحصیلات عالی طبی وشفاخانه چراغ


مؤسسه تحصیلات عالی طبی و شفاخانه تدریسی چراغ مجموعاً در فضايي به مساحت زير بنايي حدود (4000) متر مربع و در 7 منزل پايه گذاری و اعمار شده است.

موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ با اميد بستن فراوان به آينده خوب میهن و با توجه به علاقه فرزندان اين سرزمين به فراگيري علم، برنامه های انکشافی وسیعتری را روی دست دارد و همگام با حرکت زما ن و مطابق به نیاز های علمی عصرما مسوولانه و آگاهانه به کارش ادامه داده به پیش می رود.

1- بخش عرضه تحصیلات عالی طبی:         

·         فاکولته طب معالجوی که همزمان با ایجاد موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ ایجاد گردیده فعلا به سیستم کریدیت در 12 سمستر محصل داردکه تعداد مجموعی آنان به  (293) تن می رسد. که (147)محصل طبقه ذکورو(146) تن طبقه اناث میباشند .

·         درسال 1391 پوهنحی ستوماتولوژی نیزرسمآ درتشکیل موسسه ایجاد و به فعالیت آغازنموده که فعلا در سمستر های دوم ،چهارم وششم مصروف تدریس میباشد که تعداد مجموعی محصلین ( 90) نفر با تفکیک (54)ذکور و  ( 36 ) از طبقه اناث میباشد.

·         درسال 1395 پوهنحی فارمسی رسمآ در تشکیل موسسه ایجاد و  در حمل 1396 به فعالیت آغاز و محصل برای ادامه تحصیل در این رشته جذب گردید.

·         ازپوهنحی طب معالجوی تا فعلآ سه دوره محصل فارغ وبه جامعه تقدیم گردیده است .

·            موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ مجموعا دارای (80) نفر استادان مجرب و ورزیده می باشد که 25 تن آنان استادان دایمی و متباقی  استادان باالمقطع اند که از پوهنتون طب کابل و وزارت صحت عامه به صورت منظم براساس تقسیم اوقات درسی موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ در اوقات معین و مناسب دروس شانرا پیش می برند.

استادان دایمی و باالمقطع دارای تحصیلات عالی درسطح دوکتورا، ماستر ،  MD و متخصص بوده و دارای رتب علمی پوهاند، پوهنوال ، پوهندوی ،پوهنمل و پوهنیار می باشند.

 در فاکولته طب معالجوی وطب دندان به تعداد ده صنف درسی وجود دارد که مجهز به کمپیوتر و تلویزیون مانیتور، تخته سفید   ( white board ) و امکانات رفاهی برای محصلان و استادان می باشد و درسهای تیوری( لکچر) در آن برگزار میشــود .

  دربخش مالی و اداری موسسه مجموعآ (15) تن مشغول کار هستند .

·         جهت استفاده محصلان به تعداد 6  لابراتوار درسی درتشکیل موسسه وجود دارد که برای درسهای لابراتواری مضامین اناتومی،  فزیولوژی، امبریولوژی،  هستالوژی،  فارمکولوژی، بیالوژی حجره و مالیکولی ، کیمیا و بیوشیمی ، پتالوژی و مایکروبیالوژی استفاده میگردد .

لابراتوارهامجهز به میکروسکوبهای نوری و تدریسی بوده و هم تعدادی از لابراتوارها به تناسب استفاده از فلم های آمــــوزشی مجهز به سیستم کمپیوتر و مانیتور میباشد که جهت نمایش عملی و تدریس بهترازآنها کارگـــــرفته میشــــــــــود.

·         کریکولوم درسی فاکولته طب معالجوی جهت تدریس در 7 سال تنظیم شده است که 6 سال به صورت تیوری و عملی بوده و سال هفتم دوره ستاژ می باشد که در تهیه و تنظیم آن از کریکولوم دانشگاه طبی کابل که با همکاری «WHO » ساخته شده است و همچنان کریکولوم های کشورهای همسایه و کریکولوم های جهان، استفاده شده است و پس از تایید وزارت محترم تحصیلات عالی کشوربراساس سیستم کریدت  تطبیق می شود که در تطبیق آن از مواد درسی لابراتواری و Text book های دانشگاهها معتبر و بین الملی استفاده به عمل می آید. که به سویه MD یا ماستر فارغ می گردد.

·         کوریکولوم درسی فاکولته طب دندان جهت تدریس در 5 سال تنظیم شده است که 4 سال و نیم به صورت تیوری و عملی بوده و یک سمستر اخیر دوره ستاژ می باشد. که به سویه DMD فارغ می گردد.

·         کوریکولوم درسی فاکولته فارمسی جهت تدریس در چهارسال تنظیم شده است که بصورت تیوری و عملی بوده و به سویه لیسانس (B pharm )فارغ می گردد.

·         اشتراک فارغان موسسه در امتحان انترنس پروگرام تخصص وزارت صحت عامه و موفقیت بیش 85% فارغان دراین امتحان و اخذ بلند ترین نمره ومقام اول در پرنسیب داخله توسط یک نفر از فارغ دور دوم این موسسه میباشد.

·         در سیستم تدریسی این موسسه علاوه بر ساعتهای درسی تیوری وعملی، ساعتهایPBL(Problem Based Learning )وCBL( Cased Based Learning ) برگزار می شود که توسط استادان ورزیده که در زمینه PBL در جاپان دوره های آموزشی آنرا سپری نموده و بنیانگذارPBL در دانشگاه های افغانستان می باشند درموسسه چراغ نیزپایه گذاری شده و به همکاری استادان مضامین مربوطه تطبیق می گردد. همچنان برنامه اوسکی OSCE توسط بخش تدریسی و علمی موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ  با الهام از پوهنتونهای بین المللی وروش های جدید ارزیابی محصلین پایه گذاری ورسمآ به فعالیت آغازنموده است . که از این روش در بخش امتحانات کلینیکی و تطبیقات استفاده فوق العاده خوب بعمل میاید .

·         در زمینه ارتقای کیفیت درسی و آموزشی استادان، کنفراسهای علمی در موسسه برگزار میگردد که تا اکنون به تعداد (13) کنفرانس به اشتراک استادان و داکتران این موسسه و نهاد های علمی و صحی دیگر در سالون کنفرانس موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ برگزار شده است:

·         کنفرانس مهارت تشخیص و درمان H. pylori

·          کنفرانس بررسی امراض قلبی،احیای قلبی تنفسی

·         کنفرانس مدیریت هیپاتیت B

·         کنفرانس توبرکلوزخارج ریوی

·         کنفرانس علمی برانشیل آسما سال 1392

·         کنفرانس علمی طب در افغانستان- سال 1392

·         کنفرانس گزیدگی کوچک و خطرات بزرگ سال 1393

·         کنفرانس معرفی GMP یا ماهیت دوایی سال 1393

·          کنفرانس سونامی امراض نوظهور سال 1393

·         کنفرانس معرفی و افتتاح مرکز امتحانات OSCE سال 1393

·         کنفرانس روشهای بهبود کیفیت درسی سال 1394

·         کنفرانس نداخل دوایی انتی بیوتیک ها (کنفرانس آنلاین با همکاری انستیتوت پاستور ایران) – سال 1395

·          کنفرانس مشترک سرطان زنان در افغانستان با همکاری وزارت صحت عامه، پوهنتون طبی کابل و سازمان صحی جهان. سال 1395

 

همچنان شرکت بعضی از استادان در کنفرانسها و سیمینار های بیرونی نیز شامل این مورد می باشد که از جمله می توان شرکت معاونیت علمی موسسه چراغ در کنفراس روشهای تحقیق که توسط وزارت محترم صحت عامه برگزار شده است و شرکت معاونیت فاکولته جهت دوره آموزشی سه ماهه روشهای تدریس و بهبود کیفیت آموزشی که در امریکا برگزارشده است را نام گرفت .

·       درموسسه تحصیلات عالی طبی چراغ  کمیته های کاری مختلف و جود داشته که شامل کمیته ریسریچ و تحقیق، کمیته بهبود تدریس کمیته نظم و دسپلین، کمیته امتحانات ،کمیته نشرات ومجله ، کمیته نظارت ازتطبیق کریکولوم ولوایح، کمیته فرهنگی و ورزشی،کمیته تضمین کیفیت و کمیته اوسکی می باشد که زیر نظر معاونیت علمی موسسه فعالیت دارند و جهت برقراری نظم در موسسه و برگزاری بهتر امتحانات فعالیت می کنند و همچنان به ارزیابی استادان توسط محصلان پرداخته می شود که تا اکنون یک مرحله ارزیابی استادان انجام گرفته است و اسناد آن در معاونیت علمی نگهداری میشود.

·       موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ  دارای یک کتابخانه می باشد که مجهز به سیستم انترنت است ودرطول روز باز بوده و مورد استفاده محصلان و استادان می باشد.

مجموعا درحدود (2752) جلد کتاب در کتابخانه موجود است که حدود (2500) جلد آن مربوط به کتابهای طبی و بقیه آن کتابهای عمومی است که به زبانهای دری ، انگلسی و پشتو می باشد و محصلین و استادان از آن بهره مند می شوند . همچنین در کتابخانه، CD های آموزشی از مضمون های مختلف طبی وجود دارد که به صورت کمپوتری قابل استفاده می باشد.

·       موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ دارای  "انتشارات چراغ " می باشد که در تهیه و توزیع کتب مختلف درسی و علمی فعالیت میکند و همچنین به چاپ تعدادی از کتابهای درسی که توسط استادان آن تالیف شده است می پردازد که از آن جمله یکی هم  کتاب "اساسات محیط زیست" می باشد که توسط استاد غــــــــلام دستگیر خاورین تهیه و تالیف شـــــده است.

 این انتشارات کتاب های مورد نیاز خود را از کشور های همسایه نظیر ایران ، پاکستان و هند تهیه نموده و در اختیار محصلین و استادان قرار می دهد که در حال حاضر به تعداد (2256) جلد کتاب در آن موجود می باشد.

2- بخش عرضه خدمات صحی ( شفاخانه چراغ ) :

شفاخانه چراغ درچوکات موسسه تحصیلات عالی طبی چراغ به هدف ایجاد زمینه های موثرستاژ و کارعملی برای محصلان فاکولته های موسسه و عرضه خدمات عالی معالجوی برای مریضان درماه اسد سال 1388 خورشیدی ایجاد گردید و شروع به فعالیت کرد.

شفاخانه چراغ دارای سرویس های داخله عمومی ، داخله اطفال ، جراحی  عمومی و اورتوپیدی ،نسایی ولادی  و کلینیک دندان میباشد ، بخش جلدی وزیبایی بشکل مریضان سراپا فعالیت مینماید .

سرویس نسایی ولادی شامل 10 اتاق بستردار حاوی 20 بستر و امکانات مجهز و معیاری عملیات خانه ، اتاق ریکوری ، اتاق ولادت ، اتاق D&C و اتاق اطفال می باشد.

همچنان سرویس جراحی واورتوپیدی دارای 8 اتاق بستردار حاوی 16 بسترو امکانات اتاقهای عملیات( عملیات خانه های پاک وعملیات خانه منتن) و اتاق ریکوری می باشد.

   همچنان یک اطاق ICU مجهزبا وسایل احیای مجدد ستندرد برای مریضان وخیم داخله عمومی و داخله اطفال فعال میباشد.

مدیریت نرسنک شفاخانه نیز با خدمات 24 ساعته درسرویس جراحی قراردارد.

یک بخش از موسسه داتس جهت تداوی مریضان توبرکلوز با ما همکار میباشند که ادویه توبرکلوز بشکل مجانی برایشان توزیع میگردد.

تعداد پرسونل مسلکی و خدماتی شفاخانه چراغ به ( 23 ) تن  می رسد.

شفاخانه ازخدمات لابراتواری نیزبرخورداراست و درخدمت مریضان محترم قراردارد.

این شفاخانه علاوه برعرضه خدمات عالی معالجوی ، دارای امکانات با کیفیت و عالی تشخیصیه دربخشهای Digital X-Ray ، ECG،  ، TT، اولتراسوند می باشد.

درلابراتوار شفاخانه چراغ امکان اجرای معاینات هماتولوژی، ایمینولوژی ، میکروبیولوژی و هورمونی موجود است.

شفاخانه دارای مراجعین زیاد بوده و تا حال  به تعداد ( 54898 ) تن به شفاخانه چراغ مراجعه نموده و خدمات طبی را دریافت کرده اند.

 

هیت رهبری موسسه تحصیلات عالی طبی وشفاخانه چراغ مصمم است که با ایجاد بخش های جدید در ساختارکاری شفاخانه، زمینه های مساعد تری را برای ستاژ تمام مضامین شامل نصاب درسی فاکولته های زیرپوشش خویش و خدمت گذاری بیشتر و بهتر به هموطنان عزیز فراهم نماید.